Vapaaehtoisena Joka mummi nettiin -kurssilla

25.4.2018

ReSurf -hanke teki yritysyhteistyötä Lääkeyhtiö Abvien kanssa Joka mummi nettiin - Helsingin kurssilla. Abvien 7 työntekijää kävivät tekemässä vapaaehtoistyötä ja opettamassa ikäihmisille tietokoneen ja verkkopalveluiden käyttöä. Tässä Hennan terveiset kurssilta.

Vapaaehtoisena Joka mummi nettiin –kurssilla

Helmikuun aurinkoisena pakkaspäivänä suuntasin kulkuni Helsingin Reumayhdistykseen, jonne pian kokoontuisi innokkaita senioreita Joka mummi nettiin –kurssin toiseen kokoontumiseen. Ensimmäisellä kerralla kurssilaiset olivat tutustuneet tietokoneisiinsa tai älylaitteisiinsa, liittäneet ne Reumayhdistyksen langattomaan verkkoon, sekä opetelleet lähettämään toisilleen sähköpostia ja liitetiedostoja. Tällä kurssikerralla oli tarkoitus kerrata sähköpostin perusteet, sekä tutustua Yle Areenaan, Katsomoon sekä YouTube-palveluun.

Työpaikallani on mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä oman työajan puitteissa yhden päivän verran vuodessa. Olemmekin tehneet vapaaehtoistyötä monella tavalla eri järjestöissä ja Reumaliitossakin muutamaan otteeseen. Meillä  oli alkuvuodesta listattu halukkaita vapaaehtoisia nettiopastajia, ja olin ilmoittautunut kiinnostuneena mukaan.

Reumaliiton Satu koulutti meitä vapaaehtoisia yhden iltapäivän ajan, ja kävimme läpi kurssin teemoja ja aiheita. Päätavoitteena oli rohkaista ja innostaa ikäihmisiä käyttämään nettiä sekä erilaisia sovelluksia, mukaanlukien Kanta.fi, Reittiopas ja muut elämää helpottavat ja ilostuttavat sivustot. Satu myös lohdutti, että mitään spesiaalitaitoja ei vaadita; nettiopastaja pärjää peruskäyttötaidoilla , kunhan vain muistaa selittää termit mahdollisimman kansantajuisesti ja antaa opastettavan rauhassa edetä omaan tahtiinsa. Saimme myös harjoitella pareittain IT-termien selitystä Alias-tyyliin, sillä ikäihminen ei välttämättä tiedä, mitä esimerkiksi kursori tai sovellus oikein tarkoittavat. Kurssia jo aiemmin vetänyt senioriopastaja Heta kertoi meille kokemuksia aiemmista nettiopastuskursseista: mikä oli toiminut ja miten informaatio oli parhaiten mennyt perille. Oli silmiä avaavaa miettiä, miten internet-keskeisessä maailmassa nykyään elämme. Esimerkiksi verkkopankkitunnuksia tarvitaan monessa yhteydessä, junalippuja voi ostaa enää harvoista paikoista ja taloyhtiön pesulavuorotkin voivat olla nettivarausjärjestelmässä. Tästä johtuen seniorit syrjäytyvät yhteiskunnasta ja ovat entistä riippuvaisempia läheistensä avusta.

Reumayhdistyksessä vastassa oli seitsemän innokasta kurssilaista, jotka olivat hyvissä ajoin viritelleet tablettinsa ja koneensa auki pöydälle. Kurssikerran aluksi kertasimme Hetan johdolla sähköpostin käyttöä ja tarkistimme, että kaikki osasivat vastata saamaansa sähköpostiin. Myös liitetiedoston lähettämistä harjoiteltiin.Tämän jälkeen tutustuttiin Youtuben sisältöön ja latasimme sovelluksen tabletteihin ja kännyköihin.  Jokainen älylaite oli omanlaisensa, joten me vapaaehtoiset kävimme kurkkimassa ja opastamassa jokaisen kurssilaisen selän takana. Vaikka mieli kovasti teki, ei opastettavan näyttöön saanut mennä osoittelemaan, vaan jokainen sai itse klikkailla eteenpäin omassa tahdissaan. Kaikki saivat laitteilleen videot pyörimään ja etsimme kiinnostavaa katseltavaa ja musiikkia moneen makuun. Välissä joimme myös päiväkahvit ja keskustelimme polttavista poliittisista uutisista. Kaksi kurssilaista paljastui vanhoiksi alakoulutovereiksi, joten saimme ihailla myös mustavalkoisia luokkakuvia helsinkiläisestä tyttökoulusta. Myös yksi vahingossa sulkeutunut kännykän SIM-kortti saatiin avatuksi operaattorin ohjeilla!

Iltapäivä vierähti todella nopeasti, ja yksi senioreista huokasikin ajan kuluvan kurssilla kuin siivillä. Kaikki kurssilaiset olivat innoissaan uusista opeistaan ja vasta-asennetuista sovelluksistaan ja kertoivatkin jo odottavansa seuraavaa kurssikertaa. Kotiin lähtiessä nettiopastajille jäi todella iloinen mieli siitä, että oli pienellä panostuksella voinut opastaa senioreita älylaitteidensa käyttöön ja rohkaista heitä netin pariin. Hetan kanssa iloitsimme siitä, että myös mummit ja vaarit olivat innostuneet neuvomaan ja opastamaan vierustovereitaan. Olimme vakuuttuneita siitä, että jatkossa Salkkarit ja Metsolat pyörivät ahkeraan kurssilaisten tableteissa! Kaikenkaikkiaan vapaaehtoistyö kannusti katsomaan maailmaa toisesta näkökulmasta ja oli todella antoisaa nähdä läheltä onnistumisen ja oppimisen kokemuksia. Lämmin kiitos sekä työnantajalle että Reumaliitolle tästä virkistävän erilaisesta työpäivästä, kannustan lämpimästi muitakin yrityksiä lähtemään mukaan tekemään hyvää!

Aurinkoisin terveisin Henna

 

AbbVie on maailmanlaajuinen, tutkimuslähtöinen biolääkealan yhtiö, joka aloitti toimintansa vuonna 2013 eriydyttyään Abbottista.

AbbVie keskittyy kehittämään maailman vakavimpiin sairauksiin lääkkeitä, joiden kliininen teho on osoitettu selkeästi ja potilashyöty on merkittävä.Toimimme immunologian, onkologian, virologian ja neurologian terapia-alueilla.

Maailmanlaajuisesti AbbVie työllistää noin 29 000 henkeä. AbbVien valmistamia lääkkeitä on saatavilla yli 175 maassa. AbbViella on Suomessa noin 85 työntekijää ja AbbVien toimisto sijaitsee Espoossa. Lisätietoa AbbViesta saat osoitteista www.abbvie.fi ja www.abbvie.com.

FIABV180184/04.2018